كيك قدرة قادر
المقادير:
(مناسبة لقالب كيك متوسط)
خليط الكراميل
½ كوب سكر أو أكثر حسب الرغبة (½ مناسب كي لا تكون عالية التحلية)
2 ملعقة كبيرة ماء وبعض عصير الليمون
قطعة زبدة صغيرة
خليط الكريم
4 بيضات
½ كوب من السكر
ملعقة صغيرة فانيليا سائلة
3 أكواب لبن (يمكن تقليلها وإضافة لبن محلى بدلًا منها بنفس المقدار)- اعرفي طريقة عمل اللبن المكثف المحلي في البيت
خليط الكيك
كوب ونصف دقيق
4 بيضات
¾ سكر
¼ كوب زبدة
¾ كوب لبن
ملعقة صغيرة فانيليا سائلة
ملعقة كبيرة بيكنج باودر
الطريقة:
سخني الفرن الى درجة حرارة متوسطة وجهزي قالبي كيك أحدهما كبير والآخر متوسط
لإعداد الكراميل، ضعي قالب الكيك المتوسط على النار وضعي السكر والماء والليمون والفانيليا لإعداد الكراميل واجعلي لونه أقرب للبني، ثم ارفعيه من على النار ودعيه يبرد قليلًا.
لإعداد الكريم، ضعي جميع المكونات في الخلاط أو يمكنك خفقه بمضرب البيض، ثم اسكبيه على الكراميل الذي سيكون قد بردت حرارته (سيكون الكريم سائلًا أشبه بلبن له رغوة).
لإعداد الكيك، ضعي المكونات السائلة في الخلاط أو اخفقيها بمضرب البيض، ثم اخلطي المكونات الجافة كالدقيق والباكينج باودر ثم أضيفيها بقدر قليل مع الخفق بمضرب البيض الكهربائي أو اليدوي. بعد وصول الخليط إلى السمك المناسب للكيك. أضيفي الخليط في نفس الصينية وسط سائل الكريم كراميل.
ضعي القالب المتوسط داخل القالب الكبير واملئي الفراغ بينهما بالماء (حمام ماء) ثم ضعي القالبين معًا في الفرن.
اتركيها ساعة إلا ثلث في الفرن، ثم تأكدي من نضج الكيك والكريم كراميل بإدخال سكين والتأكد من ذلك إن خرجت السكين نظيفة، أو اتركيها 5 دقائق أخرى.
اتركيها لتبرد تمامًا ثم اقلبيها في قالب تقديم وستجدين أن الحرارة قد فصلت المكونات باختلاف كثافتها إذ ستجدين الكيك عبارة عن طبقتين الكيك في الأسفل ويعلوه الكريم كراميل. وهذا تحديدًا هو سبب التسمية.
برديها في الثلاجة وتناوليها باردة.
بعض الأشخاص يفضلون الكيك بالشوكولا، يمكنك إضافة الكاكاو أو الشوكولا الذائبة إن رغبت وإن كنت أفضلها بالفانيليا إذ يتناسب طعمها أكثر مع الكريم كراميل
.Cake capacity is capable
Ingredients:
(Suitable for medium cake mold)
Caramel mixture
كوب cup sugar or more as desired (مناسب suitable not to be high sweetening)
2 tbsp water and some lemon juice
Piece Small butter
A decent mixture
4 eggs
كوب cup sugar
1 teaspoon vanilla liquid
3 cups milk (can be reduced and add local milk instead of the same amount) - Know how the local condensed milk works at home
Cake mixture
A cup and a half flour
4 eggs
سكر Sugar
كوب cup butter
كوب cup milk
1 teaspoon vanilla liquid
Big spoon baking powder
Method:
Heat the oven to a medium temperature and make one cake, one large and one medium
To prepare the caramel, put the medium cake on the fire and put sugar, water, lemon and vanilla to prepare caramel and make the color closer to the brick, then lift it from the fire and let him cool a little.
To prepare the cream, put all the ingredients in the mixer or you can beat it with the egg whip, then pour it on the caramel which will cool it (the liquid will be liquid like a foamy milk).
To prepare the cake, place the liquid ingredients in the blender or mix them with the egg whip, then mix the dry ingredients, such as flour and baking powder, and add to the egg or electric beaten egg. After the mixture reaches the appropriate fish for the cake. Add the mixture in the same Chinese liquid medium as the caramel.
Place the medium mold inside the large, wet mold, vacuum them in water (water bath) and then put the two molds together in the oven.
Leave only one-third of the oven, then make sure that the cake and cream are ripe with a knife and make sure the knife is clean, or leave it for another 5 minutes.
Leave it to cool completely and then turn it in a serving mold and you will find that the heat has separated the ingredients according to its density as you will find the cake is two layers of cake at the bottom and topped with cream caramel. This is precisely the reason for the label.
Refrigerate in refrigerator and eat cold.
Some people prefer chocolate cake, you can add cocoa or melted chocolate if you like and if you prefer vanilla, it is more suitable for caramel.
تعليقات
إرسال تعليق